İsviçre'nin klasik peynir fondüsü |
1 sb beyaz şarap
100 gr gravyer peyniri
100 gr eski kaşar (eriyen her tür peynir kullanılabilir)
1 yk un
1/4 muskat rendesi
1 tutam çekilmiş beyaz biber (yoksa karabiber koyabilirsiniz)
1 diş sarımsak
1yk kirch yani kiraz brandysi (yoksa konyak/viski de konabilir)
1/2 limon
Banmak için küp küp doğranmış ekmek ve isteğe bağlı sebzeler
Tarifi:
Peynir çeşitlerini rendeleyin ve üzerlerine unu serpip karıştırın. Bir teflon tencerenin dibini ezdiğiniz sarımsakla ovun. Tencereye şarap, brandy ve limon suyunu koyup ısıtın. Isındıktan sonra peynir rendesini 3-4 kerede yavaş yavaş tencereye ekleyerek karıştırmaya başlayın.
Kremamsı kıvama gelip pürüzsüz olana kadar sürekli karıştırın. Yaklaşık 15 dk sonra fondü hazır olacaktır. En son üstüne muskat rendesini ve değirmende öğüttüğünüz beyaz biberi ekleyin. Karışımı, altına tealight mumunuzu yerleştirdiğiniz fondü kabına dökün.
Peynire banmak için taze ya da kızarmış ekmekleri küp küp doğrayın, domates, biber, salatalık dilimleyin, isteğe göre buharda kabak, brokoli, havuç haşlayıp yanında servis edin. Hafif hafif fokurdayan peynire banarak yiyin.
Afiyet olsun.
Not: Eğer sarımsağı çok seviyorsanız 1 diş dövülmüş sarımsağı doğrudan içine ekleyebilirsiniz.
Nefis,nefis yazın et yerine protein olarak peynir tüketmeyi daha çok seviyorum.Bayılırım:)
YanıtlaSil