Cuma

KIRMIZI ŞARAPLI TAVUK YAHNİ (COQ AU VIN)

Coq au vin

Meşhur Fransız yemeği.

Malzemeler:
1 bütün tavuk (parçalara ayrılmış olacak ya da 8-10 parça baget, kanat, but üstü alıp da pişirebilirsiniz)
2 yk tereyağı
8-10 adet küçük soğan (ya da 2 adet büyük soğanı 4'e bölerek kullanabilirsiniz)
16-20 adet küçük mantar
2-3 diş dövülmüş sarmısak
1 yk beyaz un
1 domatesin rendesi
200 gr kırmızı şarap
1 tk şeker
500 gr tavuk suyu ya da su
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber
Tam Fransız usulü için 100 gr çemensiz domuz pastırması (ben koymadım)

Süslemek için maydonoz kullanabilirsiniz.

Tarifi:

Tavukları biraz tuz karabiber ve toz kırmızı biberle harmanlayın. Tavukların tamamını dizebileceğiniz büyüklükte biraz derin kulaklı tavanızda 1 kaşık tereyağını eritip tavukları dizin. Orta ateşte tavukların her tarafı kahverengileşinceye kadar kızartın.


Üzerine soğanları (ve eğer koyacaksanız pastırmayı) koyup 10 dk kadar orta ateşte pişirmeye devam edin. Sonra mantarları ve dövülmüş sarmısağı ekleyin. Birkaç dakika sulanan malzemeyi karıştırın.


Unu ekleyip karıştırın. 2 dakika daha pişirip domates rendesi, şarap, şekeri ekleyin ve kaynayana kadar bekleyin. Eğer tavukları baştan az tuzla harmanladıysanız biraz daha tuz koyabilirsiniz. Bu karışım kaynadıktan sonra Tavuk suyu (ya da suyu) ekleyip yine kaynatın. Kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın. Çok kısık ateşte 45-50 dk pişmeye bırakın.


 Pişince tenceredeki tüm katı malzemeyi (tavuk, mantar ve soğan) bir servis kabına dizin. Tencerede kalan suya 1 kaşık tereyağı ekleyip çubuk blendırla çırpın. Tavukların üzerine bir miktar gezdirin. Üzerine maydonoz koyabilirsiniz.

Bon appétit!

1 yorum:

  1. Bunu tavukla değil,dana ciğeriyle denedim ve mükemmel bir yahni oldu. Tavsiye ederim. Tarifte emeği geçenlere sonsuz teşekkürler!

    YanıtlaSil