Cuma

SUŞİ (SUSHI, MAKIZUSHI)


Malzemeler:
2 adet suşi yosunu
1 sb pirinç (varsa suşi pirinci olsun, elzem değil)
1,5 sb su
100 gr somon füme
1 küçük havuç (soyulup boydan çok ince kesilmiş)
1 küçük salatalık (soyulup boydan çok ince kesilmiş)
Zencefil (toz ya da kök)
Soya sosu, wasabi

Tarifi:
Başlangıç notu: Suşiye şekil vermek için yaklaşık 20x20 büyüklüğünde hasır ya da bambu nihale kullanabilirsiniz.


Pirinçle suyu karıştırıp üzerine 1 adet kök zencefili ya da bir tutam toz zencefili ekleyerek haşlanmaya bırakın.Kaynayınca altını kısıp suyunu çekmesini bekleyin. Pişince altını kapatın ve soğumaya bırakın. Bu arada havuç, salatalık ve somon fümeyi şerit şerit keserek hazır edin. Sarma hasırınızın üzerine biraz daha büyük streç film serin. Streç filmin üzerine kare şeklindeki yosununuzu yerleştirin.



 Yosunun üzerine pirincin yarısını yayın. Yosunun size yakın taraftan başlayarak 3/4'ünü kaplayacak şekilde pirinci yayın. Pirinci ortalayacak şekilde önce somon fümeyi, sonra 2'şer salatalık ve havuç şeridinden  uzunlamasına yerleştirin.


Sarma hasırının yardımıyla yosun ve pirinci iç malzemenin tamamını saracak şekilde sıkı sıkı rulo yapın. Artık yosunun sonuna geldiğinizde yosunun ucunu ıslatarak yapıştırın ve ruloyu tamamlayın. Elinizde uzun bir silindir oluşacak. Bu silindiri bir 5 dakika kadar kendi haline bırakın. Sonra çok keskin bir bıçakla yaklaşık 1,5 cm kalınlığında kesin. Bir rulodan yaklaşık 14-15 suşi çıkar. En uçtakiler biraz biçimsiz olabilir. Ama lezzet inanılmaz!


Hamiş 1: Türkiye'de her köşe başında suşi yosunu bulunmuyor, şu siteden alabilirsiniz:
http://www.gurmenet.com.tr/pinfo.asp?pid=3795

Hamiş 2: Aslında suşi tabii ki çiğ balıkla yapılır. Ama tariflerin bazılarında uygulanabilirliği arttırmak için değişiklikler yapıyorum. Eğer gerçekten çiğ balıkla yapmak istiyorsanız, çok taze olduğundan emin olduğunuz herhangi bir balığın filetosunu çıkarıp buzluğa koyun. 20dk kadar dursun. Hafif dondurmak balığı çok ince dilimler halinde kesebilmenizi sağlar. Füme balık yerine kestiğiniz çiğ balık parçalarını kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder