Cuma

ARMUTLU BADEMLİ TART

Malzemeler:
300 gr'lık tart hamuru (bkz. bir önceki tarif)

1 kg büyük armut
6 yk limon suyu
1/2 rendelenmiş vanilya çubuğu (ya da toz vanilya)
1 lt su

Kreması için:
1 yk tuzsuz tereyağı
4 yk gr pudra şekeri
1 çk mısır nişastası
3 yk iyice öğütülmüş badem
1 yumurta
mümkünse 1 çk rom
1 fincan hazır krema

Süslemek için:
1/2 sb meyveli reçel (kayısı reçeli olabilir) ya da jöle


Tarifi:
Bir gece önceden, soyup ortasını temizleyip diklemesine ikiye böldüğünüz armutları tencereye koyun, 3 yk limon suyunu armutların her tarafına yayın. Ayrı bir kapta, 1 litre su, 3 yk limon suyu ve vanilyayı kaynatın. Kaynadıktan sonra armutları da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 10-15 dk pişirin. Altını kapatın, bir gece beklesin.

Kreması:
Tereyağını küçük parçalara bölüp bir karıştırma kabına koyun, spatulayla karıştırarak kremamsı kıvama getirin. Şeker, mısır nişastası, bademi başka bir kapta iyice karıştırın. Daha sonra yağın üzerine ekleyin. Çok iyi karıştırın. Yumurtanın yarısını döküp spatulayla iyice çırpın, iyice bütünleşince yumutanın kalanını da dökün ve yeniden çırpın. Rom ve kremayı da ardı ardına ekleyin. Pürüzsüz bir krema olana kadar karıştırın. Streç filmle örtüp buzdolabına kaldırın. 1 saat beklesin. Hatta kremayı da geceden hazır edebilirsiniz.

Ertesi gün, 3mm kalınlığında açtığınınız tart hamurunu tart kalıbınıza (22cm'lik) yerleştirin. Yarım saat dinlendirilmiş olmalıydı hatırlarsanız:) Dışarı taşan kenarları parmağınızla içeri doğru bükün. Tart hamurunun üzerine kremayı yayın, spatulayla düzeltin. Armutları bombeli kısımları dışa gelecek şekilde kremanın üzerine yarleştirin.

Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yarım saat pişirin. Fırından çıkınca ılımasını bekleyin ve kalıptan çıkarın. Servis tabağına alın.

Reçeli bir kapta ısıtıp sıvı hale getirin (gerekirse el blendırıyla çırpın) ve fırçayla tartın üstüne sürün.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder