Cuma

MANTARLI RISOTTO



İki kişilik doyumluk yenebilecek kadar, ya da 4 kişiye yan yemek olarak sunulabilecek miktarda: 1,5 su bardağı pirinçle yapılacak.
Malzemeler:
-1,5 sb arborio pirinç (bol su çekebilecek iri taneli, kalın bir cins risotto pirinci)
-4 yk zeytinyağı
-1 küçük soğan rendesi
-300 gr mantar (iyi ce yıkanmış mantarların sapları da şemsiye kısmı da ikiye bölünecek, mantarlar çok büyükse şemsiye kısmını 4e bölebilirsiniz, küp küp bir görüntü olursa güzel oluyor)
-3 tk tereyağı
-1/2 kadeh şarap
-750 ml tavuk suyu
-1 domates rendesi
-1 yeşil soğan
-200 gr parmesan peyniri rendesi (herhangi bir eski kaşar kullanılabilir)
Tarifi:
2yk zeytinyağı teflon tavaya koyup açık ateşte soğan rendesini iyice kavurun. Küp küp yapılmış mantarları ekleyin. Kavurmaya devam edin. 2 tk tereyağını ekleyin. Mantarlar su salmadan açık ateşte kavrulunca pirinci ekleyin. Pirinç kavrulurken 1 yk zeytinyağı daha ekleyin. Pirinci kavurun. Soğan ve yağı pirince iyice yedirin. 1/2 kadeh beyaz şarap ekleyin. Şarap kendini çekince sürekli azar azar tavuk suyu ekleyerek pirinci karıştırın. 1 çay bardağı su ekleyip çekilene kadar karıştırın. Eklenen her bir bardak tavuk suyu kendini çektikçe tavanın kurumasına izin vermeden bir bardak daha tavuk suyu ekleyin. Yaklaşık yarım saat boyunca bu işleme pirinci karıştırarak devam edin. Tavuk suyu koyulan bir seferde domates rendesini de ekleyin. Pirinç yarım saat sonra kremamsı fakat prinçlerin aldante kıvamda olduğu bir hale gelince ( tıkır tıkır olmamalı ama hala aza taneli gelmeli, tadarak anlayın) doğradığınız taze soğanları (istenirse başka taze yeşil sebzeleri de) ekleyin. Tavadan tabaklara servis yapmadan önce parmesan rendesini, 1 tk tereyağını tuz ve karabiberi de ekleyip iyice karıştırın.
Sıcak sıcak yenmeli. Afiyet olsun.
Not: Herşeyi hazırlığıyla 1 saate yakın vaktinizi alacak ve sürekli başında olmanız gerekecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder