Girit Ezme |
300 gr yağlı beyaz peynir
2 sb ceviz içi
1 fincan zeytinyağı
2 diş sarımsak
Toz kırmızı biber (ve/veya isteğe göre kekik)
Tarifi:
Başlarken; girit ezmesinin orijinalinin sadece cevizle yapıldığını fakat artık cevizle birlikte antep fıstığının da kullanıldığını belirtelim. İsterseniz 1 bardak ceviz, 1 bardak antep fıstığı da kullanabilirsiniz.
Not: Eğer peynir çok tuzluysa biraz suda bekletip tuzunu hafifletin.
Cevizi rondodan geçirin ya da dövün. Çok un gibi olmasın, hafif dişe gelecek şekilde parçalanması gerekiyor. Sarımsağı dövün. Beyaz peynirin üstüne ceviz, sarımsak, zeytinyağı ve azıcık toz biber döküp iyice ezin. Peynir iyice ufalanıp malzemeyle bütünleşsin.
Homojen hale gelen ezmeyi tabağa koyup üstüne biraz daha zeytinyağı gezdirin. Afiyet olsun.
CRETAN DIP
Ingredients:
300 g whole fat white cheese
2 glasses crushed walnuts
1 small cup (eight ounces) olive oil
2 cloves of garlic (1 clove = 1 teaspoon chopped garlic)
ground red pepper (cayenne pepper) or thyme
Authentic Cretan dip calls for walnuts but there are also recipes blending walnuts with pistachios. If you prefer, you can replace one glass of walnuts with pistachios.
P.S. If the cheese you are using is too salty, keep it in a bowl of water for a while to make it less salty.
Crush the walnuts by using a rondo (or, with a mortar and pestle). Don't grind them too much; it is desirable to leave them a little bit chunky. Crush the cloves of garlic. Add the crushed garlics, walnuts, olive oil and a pinch of ground red pepper over the white cheese. Keep pounding until the cheese crumbles and finely blends with the rest of the ingredients.
When you get a creamy (and crunchy) consistency, serve it on a platter and drizzle a little bit of olive oil over the top.
Sevgili Dorine,
YanıtlaSildün girit ezmeyi aynen tarifte yazdığı şekilde yaptım lakin en alttaki not bölümünü tüm işlem bittikten sonra gördüm :-( ve peynirim tuzluymuş.. önerim şu ki; tarifin arasına bir yere parantez açıp tuzlu peynir meselesini ilave edebilir misin?