Fırın Sütlaç |
4 sb süt, ayrıca 2 yk süt
1 sb şeker
2 yk pirinç
1 yk pirinç unu
2 parça damla sakızı
2 yumurtanın sarısı
1 yk tereyağı
tuz
Tarifi:
(3-4 kişilik)
Pirinci yaklaşık 1 sb suyla az tuz serperek kaynatın. Yumuşayınca altını kapatıp süzün. Bir tencereye 3 bardak sütü, süzdüğünüz pirinci, damla sakızını ve 1 bardak şekeri koyup kaynatın. Ayrı bir yerde karıştırdığınız 1 bardak süt ve 1 kaşık pirinç unu karışımını kaynamakta olan süte azar azar karıştırın. Orta ateşte karıştırarak pişirin, kaynamaya başlayınca altını kısıp koyulaşana kadar sürekli karıştırmaya devam edin. Kıvamı artınca 1 yumurta sarısını da çırpıp yavaş yavaş karıştırarak tencereye ekleyin. Altını kapatın.
Isıya dayanıklı kaplara sütlacı bölüştürün. Ayrı bir yerde 1 kaşık tereyağını eritip 2 kaşık süt ve 1 yumurtanın sarısıyla çırpıp hazır edin. Sütlaçların üstüne bu karışımı gezdirin.
Fırını 200 dereceye ayarlayın. İçine su koyduğunuz fırın tepsisine sütlaç kaplarını yerleştirin. Fırında üstü kızarana kadar 20-25 dk pişirin. Fırını ızgara moduna ayarlarsanız üstü hemen kızarır. 10 dk yeterli olur.
Sütlaçlar oda sıcaklığına gelince dolaba koyun. Soğuk servis edin.
Afiyet olsun.
Not: Bu, tatlının klasik tarifi ama daha az şekerle de yapılabilir. 3/4 sb yeterli olur.
Ben de tatlıları çok fazla şekerli sevmiyorum.Ellerinize sağlık.Nefis görünüyor.
YanıtlaSil