Malzemeler:
İki adet orta boy balkabağı
Dört adet havuç
Bir orta boy soğan
5 diş sarımsak
İki yemek kaşığı zeytin yağı
100 gram tereyağı
Bir yemek kaşığı bal ya da akçaağaç şurubu
Bir yemek kaşığı elma sirkesi
Bir çay kaşığı kırmızı toz biber
Tuz (Miktarı damak tadınıza göre belirleyin)
Ceviz
Ceviz
Bal kabaklarını ortadan ikiye kesin ve orta kısımlarındaki çekirdekleri temizleyin. Havuçları halka halka, soğanı da iri küpler şeklinde doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyun. Yayvan bir tepsinin üzerine iki yemek kaşığı zeytin yağı dökün. Doğradığınız havuç ve soğanları bütün halindeki sarımsaklarla beraber tepsiye alıp zeytinyağına boca edin. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız bal kabaklarını zeytinyağına bulanmış havuç, soğan ve sarımsakların üzerine yatırın (kabakların oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirin) ve üzerlerine tuz serpin. 350 derece fırında yaklaşık bir saat, malzemeler yumuşayıncaya kadar kızartın. Fırından çıkardığınız kabakları bir yemek kaşığını küçük bir kepçe gibi kullanarak (dondurma kepçeniz varsa onu kullanın) oyun. Bal kabakları iyi haşlanmış patates kıvamında olmalı. Oyduğunuz bal kabağı içlerini fırında kızarttığınız diğer malzemelerle birlikte derin bir tencereye alın. Malzemelerin üzerine bir yemek kaşığı bal ya da akcaağaç şurubu ilave edin. Bir tavada tereyağını kahverengi bir renk alana kadar eritin. Malzemelerin olduğu tencereye önce tereyağını, ardından altı su bardağı et ya da tavuk suyu (sade su da kullanabilirsiniz) ekleyin ve yüksek ateşte kaynatın. Yaklaşık 15-20 dakika sonra (kaynadıktan sonra) düşük sıcaklıkta 45 dakika kadar ocakta tutun. Yaklaşık bir saatin sonunda malzemeleri blendırdan geçirin. Bütün malzemeler birbirine karışıp çorba kıvamına geldikten sonra bir yemek kaşığı elma sirkesi, bir çay kaşığı kırmızı toz biber ve damak tadınıza göre kararınca tuz ekleyip karıştırın. Biraz soğuduktan sonra üzerine ceviz serpiştirip servis edin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder