Malzemeler
5 det yufka
Yarım kilo pırasa
2 tane soğan
1 tk tuz
1 tutam karabiber
Yufkanın içine sürmek için:
2 yk yoğurt
1 yumurta
1 yk sıvıyağ
Tarifi:
Önce soğanlarını kavurun. Küçük küçük dilimlediğiniz pırasayı da bu soğanlarla kavurun. Daha sonra tuz ve karabiberi ekleyin ve kavrulduktan sonra soğumaya bırakın. İç malzememiz soğuduktan sonra yufkaları yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Yufkaları yerleştirirken aralarına önce yumuşatması için yoğurt ve yumurta karışımını daha sonra ise iç malzemesini koyun.
En son katı yufka ile kapladığınızda yumurta sarısı sürün ve dilerseniz çörek otu dilerseniz susam koyun.
Önceden ısıttığınız fırında 180 derecede 30-40dk (üstü kızarana kadar) pişirin.
Afiyet bal şeker...
Turkish Leek Pie
Ingredients:
5 sheets of fillo (phyllo) dough
500 gm leeks, finely chopped (1 lb = 454 gm = 0.454 kg)
2 onions, chopped
1 teaspoon salt
Black pepper
On fillo dough (mixture):
2 tablespoons plain yogurt
1 egg
1 tablespoon (liquid) oil
Heat the oil over medium-low heat. Add the onions and finely chopped leeks and stir until the onions and the leeks are both softened. Season with salt and black pepper and, when ready, remove from the heat. Let it cool down for a while. Spread a piece of fillo dough on a baking pan. First, pour some of the mixture you've prepared for the top of the dough (yogurt, egg, oil). And then it is time to pour some of the stirred filling (onions, leeks, salt and black pepper). Spread the mixture evenly. Repeat with remaining fillo dough. When you lay the last sheet of the fillo dough (the fifth one) on top of the mixture, brush with egg yolk. Sprinkle sesame seeds (alternatively, black cumin seeds) over the top.
Bake for about 30-40 minutes (until the top layer gets golden brown) in a pre-heated oven (180 C)
Bon appétit
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder