Pazar

KAYA KORUĞU TURŞUSU


Rüya A.'dan


Malzemeler:
1 kilo kadar taze kaya koruğu (toplayabildiğiniz kadar :))
10 diş sarımsak
4 yk kaya tuzu
1 buçuk çay bardağı üzüm sirkesi
Üzerini geçmeyecek kadar su

Kaynatmak için ayrıca büyük bir tencere dolusu kaynar su
Kaynamış kaya koruklarını soğutmak için büyükçe bir kapta soğuk su


Kaya koruklarının topraklı kök kısımlarını ayıklayıp büyük bir tencerede 2-3 posta halinde haşlayın. Kaynar suda 2-3 dakika haşlanması yeterli. Tencereden aldığınız kaya koruklarını hazırda beklettiğiniz soğuk suya atın. (Suyun illa dolaptan olması şart değil, haşlanmaya devam etmemesi için musluk sıcaklığında da olabilir.)

Haşladığınız kaya koruklarını 2 litrelik bir cam kavanoza yerleştirin (ya da 1'er litrelik 2 kavanoza pay edebilirsiniz) . Sıkı sıkı yerleştirebilirsiniz. Soyup ikiye böldüğünüz sarmısakları, tuzu ve sirkeyi ekleyin. Kaya koruklarının üzerine çok çıkmayacak kadar su ekleyip kavanozun kapağını kapatın. Kavanozu çalkalayarak malzemelerin karışmasını sağlayın.



Kavanozu serin ve ışıksız bir yerde tutun ve 2 günde bir çalkalayın. 2 hafta sonra yemeye hazır olacak. Kaya koruğunu servis tabağına alıp limon, zeytinyağı ve sarımsak karışımıyla ya da sade turşu gibi yenebilir.

Afiyet olsun.

*Kaya koruğu sirkenin içinde bekledikçe tadı keskinleşebilir. Turşuyu kurmanızdan bir aydan uzun süre geçtiyse çıkardığınız kaya koruklarını biraz suda bekletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder